NOVINKY

arr3Certifikát kvality zlata gold cuvee 23 karátCertifikát kvality zlata gold cuvee 23 karát ... arr3Darčekové vína od výrobcuSpoločnosť Gold Cuvee s.r.o. prináša na trh rad výrobkov radovej značky Gold Cuvee. Sme priamim... arr3Získané oceneniaVína, ktoré sú plnené v našich produktoch, získavajú každoročne ocenenia a medaile v hodnoteniach...

KONTAKTY

Gold Cuve s.r.o.
Cintorínska 660 7/A
Limbach 90091
tel: +421 903 630 631
napíšte nám
web: www.velkoobchodnazona.sk

ANKETA

Uvítali by ste množstevné zľavy?

Áno 48% Nákup po kuse je OK 19% Nie 16% Mám záujem ak je to možně 17%

» Slovník vinára
Slovník vinára

 

  • Bobuľa – sa skladá zo šupky, dužiny a semien.
  • Buketné látky – podľa Ehrlicha sú buketné látky štiepnymi produktmi bielkovín.  Na vzduchu oxidujú a strácajú  charakteristickú vôňu.  Rizlingu napríklad buketné látky úplne chýbajú. Vo víne môžeme nájsť primárny buket alebo sekundárny.  Buketné látky sú také látky, ktoré pôsobia na čuch a chuť.
  • Esterifikácia – je zlučovanie  kyseliny s alkoholom, najmä  pri skladovaní vín.
  • Farbivá – zelené a žlté ( chlorofil, karotín) červené farbivo modrých  a červených odrôd sa nachádza výlučne v šupke hrozna (oenín).
  • Kyselina jablčná – je chemicky kyselina monohydroxyjantárová. Je veľmi dôležitou súčasťou hroznových bobúľ. Je bez zápachu a kyslastej chuti.  V lepšich ročníkoch vína predstavuje kyselina jablčná menši podiel voči kyseline vínnej.
  • Kyselina vínna -  tvorí najstálejšiu zložku kyselín v hroznách. Má kyslastú chuť a slúži ako antioxidant.
  • Kysličník uhličitý – druhým hlavným produktom alkoholického kvasenia je CO2. Je to plyn bez vône a farby, vo vyššej koncentrácii nedýchateľný. Pre niektoré odrody vín je žiaduce, aby obsahovali CO2, čim ich charakter vynikne. Pri mladých vínach sa vo väčšom alebo menšom množstve vyskytuje CO2.
  • Matolina – hroznové výlisky dosiahnuté vylisovaním mláta
  • Mušt –  je ovocná šťava, ktorá sa skladá z rôznych látok ako sú voda, uhľohydráty, kyseliny dusíkaté látky, flobafény, olej, tuk,  voskové substancie.
  • Odkyselovanie vína – pri zlých ročníkoch, kde je predpoklad, že víno nebude dosahovať dostatočnú rovnováhu medzi pomerom cukru a kyseliny je potrebné prebytočnú kyselinu odstrániť.  Na odstránenie sa používa uhličitan vápenatý.
  • Samotok – je mušt, ktorý po rozdrvení bobúľ odteká samovoľne. Vyznačuje sa vyšším obsahom cukru.
  • Sceľovanie vína rozumej (miešanie) rôznych vín -  je dôležitá súčasť pri výrobe vína. Sceľovaním sa dosiahne zlepšenie chuti a vône vína.  Najdôležitejšie je aby sa  pri sceľovaní neporušili odrodové vlastnosti vína, preto sa zväčša sceľujú rovnaké odrody vína.
  • Sírenie vína – pod pojmom rozumieme pridávanie plynného, kvapalného alebo tekutého kysličníka siričitého do muštov, vína alebo mláta. Kysličník siričitý pôsobí vo víne redukčne a konzervačne. Okrem toho má priaznivý vplyv na tvorbu buketu vo víne.
  • Stáčanie vína -  pod stáčaním vína rozumieme odstraňovanie kalu  a usadenín.
  • Stupeň kyslosti – z hľadiska chemického je víno  roztokom kyselín a zásad s obsahom alkoholu.
  • Triesloviny – pochádzajú z rôznych častí hrozna (šupiek, strapín a semien) a taktiež aj z dubového dreva sudov.  Patria medzi aromatické zlúčeniny fenolov a ketechínov a vysokomolekulových tanínov.  Obsah trieslovín v mušte záleží predovšetkým na tom, ako dlho je  mušt v styku s mlátom. Bolo preukázané kladné pôsobenie na cievne bunky a podporu imunitného systému.  Triesloviny podporujú typickú dochuť vína.
  • Vínny kameň – vínan draselný, vzniká najme vyzrážaním s bielkovinami pri nižších teplotách. Vytvára sa najmä pod korkom vo víne.
  • Víno – pod pojmom víno sa vždy rozumie víno hroznové.
  • Zrenie vína – je to proces ktorý môžeme všeobecne popísať ako proces pri ktorom prebiehajú významné fyzikálne a chemické procesy. Víno zdanlivo odpočíva po stočení a nechá sa ležať. Usadzujú sa nerozpustné bielkoviny, nastáva proces  tkzv. čistenia vína. Ako dlho sa môže víno uchovávať v sude alebo vo fľaškách záleží od veľa faktorov ako je odroda, poloha, kvalita vína odkiaľ pochádza.
  • Zrenie vo fľašiach – víno sa stáča do fliaš až v tedy, ked sa v sudoch ukončia oxidačné procesy. Fľaškový buket sa môže zvýšiť vo víne zvýšením teploty skladovania.  Podľa odrody a okolností sa dajú fľaškové vína uchovávať aj niekoľko rokov až desaťročí.

 

ZWUwZ