NOVINKY

arr3Certifikát kvality zlata gold cuvee 23 karátCertifikát kvality zlata gold cuvee 23 karát ... arr3Darčekové vína od výrobcuSpoločnosť Gold Cuvee s.r.o. prináša na trh rad výrobkov radovej značky Gold Cuvee. Sme priamim... arr3Získané oceneniaVína, ktoré sú plnené v našich produktoch, získavajú každoročne ocenenia a medaile v hodnoteniach...

KONTAKTY

Gold Cuve s.r.o.
Cintorínska 660 7/A
Limbach 90091
tel: +421 903 630 631
napíšte nám
web: www.velkoobchodnazona.sk

ANKETA

Uvítali by ste množstevné zľavy?

Áno 48% Nákup po kuse je OK 19% Nie 16% Mám záujem ak je to možně 17%

» Druhy odrôd vín
Charakteristika odrôd vín a viniča

Stolové vína

Čabianska perla je relatívne odolná proti zimným mrazom, vhodná na výsadbu do severnejších oblasti. Darí sa jej v teplých,
ľahkých, avšak hlbokých a úrodných pôdach. Rast výhonkov je stredný. Vyhovuje jej vysoké vedenie, je stredne rodivá. U nás
dozrieva už začiatkom augusta, strapce sú stredne veľké, bobule žltozelené, obsahujúce šťavu príjemnej muškátovej chuti. Prezretím sa v hrozne znižuje obsah kyselín, a tým sa narušuje i jeho harmonická chuť. I keď patrí u nás k najstaršímodrodám,z našich viníc sa vytráca.


Favorit je nová maďarská odroda, ktorú možno s úspechom pestovať vo viniciach s dobrou polohou. 8 jej pestovaním cite
nemáme dostatok skúseností. Je málo odolná proti mrazom, preto si vyžaduje chránené polohy. Vyhovujú jej hlboké, ľahké a výživné pôdy. Drevo je silné, vhodné najmä na vysoké vedenie s rezom.  Poskytuje veľké strapce s vekými mi žltozelenými
bobuľami, chuť plodov je jemne muškátová. Dozrieva začiatkom septembra. Víno je vhodné na kratšie uskladňovanie.


Magdalénka skorá je dnes už zriedka sa vyskytujúca odroda.

Panónia kincse patrí k novším, veľmi obľúbeným odrodám záhradkárov. Vyžaduje hlboké hlinito piesočnaté pôdy stredne
zásobené živinami. Tejto odrode vyhovuje vysoké vedenie. Dosahuje dobré úrody, strapce i bobule sú veľké, zelenožltej farby. Dužina hrozna je tmavá, príjemnej Muškátovej chuti, s nízkym obsahom kyselín. Víno dozrieva od konca augusta
do polovice septembra.


Perletta je nová odroda vyšľachtená v Kalifornii.
Vyžaduje teplé hlinito-piesočnaté pôdy s dostatočnou vlhkosťou.Víno tejto odrody sa vyznačuje jemnou muškátovou chuťou.

 

Akostné odrodové vína - odrody

Burgundské biele patrí k úrodným vínam. Poskytuje malé, stredne husté strapce s bobuľami zelenožltej farby Dozrieva od konca septembra do polovice októbra. Odroda poskytuje víno ,,rulandské biele", vyznačujúcu sa plnosťou a jemným charakteristickým buketom, ktorý sa zvýrazňuje želaním vína.


Burgundské sivé (Rulandské) sa od predchádzajúcej odrody odlišuje farbou strapcov (sivočervené). Tejto odrode nevyhovujú plytké, kamenisté alebo piesočnaté pôdy.  Táto odroda neposkytuje sporahlivé úrody, avšak cukornatost muštov je vysoká.

 

Mopr je novo vyšľachtená odroda, získaná krížením odrôd Muškát otonel a Prachttraube. Mopr je prispôsobivá odroda
vhodná do všetkých našich vinohradníckych oblastí. Bujne rastúce kry sú dostatočne odolné proti mrazom, súkvetia neoprchajú. Kry tejto odrody dobre rodia na strednom i vysokom vedení viniča, pričom vyžadujú rez na dlhé ťažne. Odroda dosahuje spoľahlivé vysoké úrody hrozna uspokojivej cukornatosti, pričom dozrieva v čase ako Müller-Thurgau. Mopr poskytuje aromatické vína s výrazným muškátovým buketom. Hrozno tejto odrody je vhodné i chutné na bežný konzum.


Muškát otonel je odroda vzácnych a príťažlivých vlastností. Je náročná na pôdu vyžaduje hlboké, úrodné pôdy dobre zásobené
živinami a vodou. Nemá veľké nároky na polohu, Výška úrod kolíše. Je odolná proti zimným mrazom i hubovým chorobám. Poškodzujú ju však hmyz, napádajú ju vírusové choroby. V mimoriadnych ročníkoch poskytuje vynikajúce odrodové víno svojráznejvoňe a chuti.

 

Rizling rýnsky patrí k najkvalitnejším odrodám viniča. Pestuje sa na prvotriednych, južne exponovaných polohách, kamenistých svahoch.  Patrí k odrodám najodolnejší protizimným mrazom, na hubové choroby je stredne náchylný. Rizling rýnsky poskytuje
vynikajúce vína, vyznačujúce sa lipovým buketom a jemnosťou sprevádzajúcich kyselín. Pri optimálnej agrotechnike dosahuje
vysoké úrody hrozna s priemernou cukornatosťou a vysokým obsahom kyselín.


Sauvignon pochádza pravdepodobne z Francúzska. Tejto odrode vyhovujú suché a relatívne chladné polohy, suché a chudobné, nie príliš hlboké pôdy. Sauvignon je bujne rastúca odroda nižšej úrodnosti a stredných strapcov. Vyhovuje mu vysoké vedenie v širších sponoch a srdcový rez. Je málo odolný proti zimným i jarným mrazom. Sauvignon poskytuje vína 
osobitého odrodového buketu (žihlavinka, trávovinka, nezrelé broskyne).


Tramín červený má veľké nároky na polohu i pôdu. Obrubuje teplo, nemá rád veterné a vysušené polohy. Dobre rastie v hlbokých, úrodných a dostatočne vlhkých pôdach. Má stredný rast, avšakvyžaduje dlhý rez, pretože 2-3 púčiky nerodia. Proti zimným i jarnýmmrazom je odolný, zhubových chorôb ho najviac napáda múčnatka.Tramín červený poskytuje plné, aromatické vína so špecifickýmkorenistým, veľmi stálym odrodovým buketom.


Tokajské odrody viniča hroznorodého vyžadujú pôdy sopečného pôvodu, teplé, južne exponované svahy, dlhú suchú teplú jeseň. Takéto podmienky charakterizujú slovenskú vinohradnícku oblasť, v ktorej sa pestujú predovšetkým odrody Furmint Lipovina a Muškát žltý.

 

Dievčie hrozno poskytuje neobyčajne harmonické ohnivé vína s výrazným charakteristickým buketom.

 

Pesecká leánka je rumunská odroda. Darí  sa jej v južných svahoch, v hlbokých ťažkých pôdach. Je vhodná na vysoké vedenie. Je veľmi úrodná, poskytuje mušty s nižším cukrom. Je menej odolná proti zimným mrazom, jarné mrazy ju postihujú menej. Je náchylná na hnilobu hrozna. Dozrieva v prvej polovici októbra a poskytuje víno s výrazným jemne muškátovým buketom.


Irsay Oliver patrí k najobĺúbenejším odrodám malo pestovateľov viniča.Poskytuje už koncom leta chutné hrozno, dáva dobré úrody i ľahké aromatické víno. Je málo náročný napôdu, nemá mimoriadne nároky ani na polohu. Má stredne silný rast, je vhodný na vysoké vedenie a osvedčil sa na ňom dlhý rez pri strednom zaťažení kra púčikmi. Je stredne odolný proti zimným mrazom, poškodzujú ho jarné mrazy. Táto odroda viniča je pomerne citlivá na peronospóru, jej hrozno napáda hmyz i vtáky. Strapce dosahujú strednú veľkosť,. Sladká dužina sa vyznačuje príjemnou muškátovou chuťou.


Müller-Thurgau je ďalšia odroda, ktorá sa teší veľkej pozornosti.
Müller-Thurgau poskytuje buketné, jemné muškátové vína s nižším obsahom kyselín.
Dlhším zrením vín tejto odrody sa výraznosť buketu a kvalita vina zvyšuje.

Silvánske červené bolo pre svoje nesporahlivé pestovaterské vlastnosti už vyradené z listiny povolených odrôd. Avšak sa dodnes používa na výrobu vína pod označením Limbašský Silván - Cuvee. Víno má jedinečnú a nezameniteľnú arómu, charakteristickú pre tento región.

Silvánske zelené je príliš náročné na polohu. Silvánske zelené poskytuje nižšie úrody, strapce sú malé a krátke, bobule zelené. Vína tejto odrody z dobrých ročníkov a polôh sú v plnosti, harmónii a pritažlivosti vysoko hodnotené. Z posledných ročníkov, výnimočné ročníky boli 2013 a 2015. Silvánske zelené je vysoko cenené aj pre veľmi malý hektárový rozsah pestovania na Slovensku.

 

Veltlinske červené skoré je cennou odrodou i pre malopestovateľov v severných okrajových oblastiach.

Na polohu je stredne náročná, vyhovujú jej suché, nie príliš úrodné pôdy.

Rýchlym spracovaním hrozna možno získať príjemné neutrálne víno, vhodné na miešanie s výraznými vínami.

 

Veltlinske zelené patrí k našim hlavným muštovým odrodám.  Kvalita dopestovaného hrozna závisí od výšky úrody žne. (zvýšením úrodnosti cukornatosť klesá). Pri dobrej cukornatosti hrozna získané víno sa vyznačuje príjemným, intenzívnym buketom.

 

Ezerjó sa u nás pestuje na naviatych pieskoch južného Slovenska. Má stredný vzrast a je vhodné pre každý spôsob rezu i vedenia. Výnosnosť hrozna je vysoká, získané vína sú dosť plné, buketné, ale nie vždy harmonické. Ezerjó si zasluhuje pozornosť drobných pestovateľov. Je úrodné a vhodné do zmesí vín s približne rovnakým časom dozrievania (Bouvierovo hrozno, Müller-Thurgau).

 

Malinger je skorá muštová odroda francúzskeho pôvodu, ktorá z našich viníc trvale ustupuje. Vyžaduje svahovité, vzdušné polohy a dostatočne hlboké piesočnaté pôdy dobre zásobené živinami.  Mladé víno si zachováva cukornatosť, avšak má nižší obsah kyselín. Malinger poskytuje víno neutrálnej chuti s nižším obsahom kyselín.

 

Modré odrody viniča - vína

 

Alibernet je odroda z Veľkých Pavlovíc. Vína z tejto odrody pripomínajú charakterom južné vína, sú intenzívne červené, harmonické, extraktívne a plné.

 

Cabernet Sauvignon pochádza z juhozápadného Francúzka, nie je náročný na polohu ani na pôdu. Víno poskytuje vynikajúce vína so špecifickým odrodovým buketom po žihlave, ktorý sa vo vínach zvýraznuje pri staršich ročníkoch. Víno je vhodné na archivovanie.

 

Frankovka modrá je starou odrodou pochádzajúcou z Nemecka. Darí sa jej v miernych svahoch s južnou expozíciou. Frankovka je intenzívne víno vynikajúcej chuti s množstvom ocenení. Frankovka má nezameniteľnú dochuť po šupkách hrozna s jemne škoricovou vôňou a harmonickej chuti.

 

Svätovavrinecké poskytuje lahodné víno intenzívnej farby a vyšším obsahom kyselín. Ich kvalita sa starnutím zvyšuje, čo ho predurčuje k archivácii. Vína sú mäkšie a harmonickejšie.

 

Zweigeltrebe je nová rakúska odroda vína, ktorá vznikla krížením odrody Svätovavrinecké a Frankovky modrej.  NIe je náročná na pôdu. Vína nedosahujú špičkovú kvalitu, sú však harmonické a vhodné do zmesí vín.

Prírodné vína

 

Prírodné vina možno rozdeliť na výbery, odrodové vina, typové vína, značkové vína a sa získavajú len v priaznivých rokoch z najakostnejších odrôd alebo ich zmesi, a musia mat vo zvýšenej miere charakteristické vlastnosti odrodových, typových alebo značkových vín a ako také musí ich aj odborná komisia uzná.

Ako odrodové vína možno posudzovať len tie, ktoré obsahujú najmenej 75 hrozna čistej odrody. A sa použilo z jednej odrody menej ako 75 hrozna, nemôže sa víno označiť ako odrodové. Významné miesto zaujímajú tzv. vina typové, ktoré sa označujú názvom pestovateľskej oblasti a vyznačujú sa stálymi charakteristickými a spôsob výroby.

Ako typové môžu sa označovať len vína z najlepších uznaných oblastí, ktoré produkujú veľmi dobré vína, napr. vína tokajské, rýnske, bordóske a i. cudzine sú veľmi obľúbené aj vína značkové. Sú to kvalitné fľaškové vína, ktoré vyrábajú jednotlivé vinárske závody pod vlastným označením. Určité víno musí mat vždy rovnakú kvalitu a celkový cha rakter, čo sa dosahuje osobitným technologickým postupom a scerovaním vín z jednotlivých vybraných odrôd, pripadne aj z rôznych ročníkov, a to na základe posudku viacerých ochutnávačov. Medzi zmesky sa zaraďujú vína získané z rozličných druhov hrozna spracované v rôznom pomere, pričom sa môžu použiť len odrody rovnakej a skupiny.

Zmesky vín sa získavajú aj scelovaním niektorých veľmi kyslých odrôd s málo kyslými vínami, aby sa získali harmonické vína Odrodové vína sa u nás rozdeľujú podľa kvality do jednotlivých akostných tried.

Do I a triedy patria najkvalitnejšie odrodové vína, a to: Dievčie hrozno, Tramín, Rizling rýnsky, Burgundské biele, modré i šedé, Semillon, Sauvignon, Furmint a Lipovina Do I. b triedy patria Sylvánske zelené, Veltlinske zelené, Neuburgské, Rizling vlašský, Müller-Thurgau a Frankovka.

Do II. triedy sa z významnejších odrôd počítajú Bouvier a Muškál olo- nel, dalej Veltlinske a Sylvánske červené.

Do III. triedy patria Malingre, Portugalské modré, Kadarky a vôbec všetky stolové odrody. vyrábajú len vína I.a a I. akostnej triedy. Ako čisté odrody sa II. a III. akostnej triedy, s výnimkou Bouvieru a Malingra, spracúvajú sa väčšinou len ako typické krajové zmesky.

 


 

 

RIZLING FRÝNSKY

Rizling rýnsky je jedno z najlepších a najušľachtilejších vín. Vyznačuje sa osobitným odrodovým charakterom a vyšším obsahom kyselín, čo podporuje celkovú harmonickosť vína Je to veľmi dobrá odroda severnejších vinárskych oblastí a pestuje sa najmä v Nemecku, kde tvorí podstatnú zložku známych Rýnskych výberov Vysokú kvalitu dosahuje aj u nás, najmä na južnej Morave, kde je známy aj pod menom Bzenecká lipka. teplejších a južných vinárskych oblastiach nedosahuje Rizling takú kvalitu ako v severných oblastiach pretože pre veľkú cukornatosť a malú kyslosť sa jeho charakter mení a stráca sa aj jeho jemný buket Preto sa v južných oblastiach pomerne málo pestuje.

Hrozno Rizlingu rýnskeho dozrieva pomerne veľmi neskoro, preto je vhodné len pre dobré viničné trate. V priaznivých rokoch s peknou jeseňou napáda ho ušľachtilá pleseň Botrytis cinerea účinkom ktorej sa poruší šupka bobúľ, čím sa časť vody vyparí a v dôsledku toho sa cukor skoncentruje. Botrytis cinerea má priaznivý vplyv na hrozno a víno len vtedy, keď ho napadne v plnej zrelosti a keď je suché jesenné počasie. V nepriaznivom počasí, keď často prší, vznikne na hrozne namiesto ušľachtilej plesne zhubná hniloba, ktorá má veľmi nepriaznivý vplyv na víno.

Víno z hrozna napadnutého ušľachtilou plesňou stráca pôvodný rizlingový charakter a získava oveľa intenzívnejšiu vôňu a chuť po Botrylis cinerea. Táto vôňa je obľúbená najmä pri nemeckých Rýnskych výberoch V nepriaznivých rokoch, keď Rizling celkom nedozreje, treba ho od kysliť, alebo sceliť s inými akostnými odrodami, ako Sylvánske zelené a pod. Tým sa obsah kyselín vyrovná a ziska sa harmonickejšie víno.

 

TRAMÍN (RYVOLA)

sa zaradujeme medzi naj-akostnejšie vína. Vynika lahodnostou, vysokým obsahom alkoholu a charakteristickou korenistou prichutou a vôňu.

Víno z extraktívne, plné a pritom má jemný a buket. Pre pomerne malý často až nízky obsah kyselín nie je  dobé, aby dlho zostávalo na kvasinkách,  pretože je  najvhodnejšie, keď sa po pol až trištvrte ročnom uložení v sudoch naplní do fliaš, kde sa jeho chuťové vlastnosti dokonale zladia a víno získa správny charakter.

Dievčie Hrozno

Veľkou prednosťou Leányky je, že si vo fľašiach udrží sviežosť a dobrú akosť i i viac rokov.

 

BURGUNDSKÉ BIELE

Ďalšou veľmi hodnotnou odrodou je Burgundské biele. Vyznačuje sa silné pritom je veľmi jemné, plné a extraktívne. Pestuje sa najmä vo Francúzsku a Nemecku. U nás sa pestuje v Čechách a na Morave, na Slovensku len v menšej miere. Pre dobre zladený, priemerný obsah alkoholu asi aj jemnú chuť, sa zaraduje  medzi najlepšie vína. Vyrába sa ako odrodové, alebo sa sceľuje s inými kyslejšími vínami, napr. Rizlingom rýnskym, s ktorým dáva veľmi dobré typové vína.

Burgundské biele je vhodnou odrodou aj na výrobu šumivých vín.

 

BURGUNDSKÉ SEDE (RULAND)

Burgundské šedé je veľmi hodnotnou odrodou vína. V priaznivých rokoch dosahuje až 15 obj. alkoholu. Je rozšírené najmä vo Francúzsku, kde spolu s Burgundským bielym a modrým tvorí základ pre známe burgundské vina a pokladá sa za najlepšiu surovinu pre vína šumivé. U nás sa pestuje najmä v Topoľčiankach, Radošinej a v nitrianskej oblasti, kde dáva vysokokvalitné vína, ktoré sa vyznačujú ohnivosťou a príjemnou odrodovou príchuťou a buketom.

 

SAUVIGNON A SEMILLON

Sauvignon sa vyznačuje veľmi výraznou charakteristickou príchuťou a buketom, preto sa len zriedka vyrába ako čisté odrodové víno, ale spracováva sa spolu so Semillonom, čím sa dosiahne veľmi kvalitné víno. Sauvignon je odroda, ktorá včas dozrieva a dosahuje vysokú cukornatosť. V priaznivých rokoch napadne hrozno ušľachtilá pleseň Botrylis cinerea, ktorá pridáva Sauvignonu zvláštnu charakteristickú chuť a buket. Keď však pri dozrievaní hrozna veľa prší, hrozno veľmi rýchle hnije. Preto sa zo Sauvignonu a Semillonu dosahujú vysoko kvalitné vína len v priaznivých rokoch. Rovnako odrodu Semillon napadá ušľachtilá pleseň Botrytis cinerea. Hrozno tejto odrody nie je však natoľko náchylné na hnitie. Pri prezretí a napadnutí hrozna plesňou Botrytis cinerea sa kvalita vina veľmi zvyšuje, pretože porušením šupky sa z hrozna časť vody odparí a čiastočne sa odbúrajú kyseliny, ktoré pleseň spotrebuje a značne sa koncentruje cukor.

Dosiahnuté vína majú blízko k tokajským vínam. Aby dosiahli správny charakter, vyžadujú starostlivé ošetrovanie a dlhšie vyzretie vína v sudoch.

 

SYLVÁNSKE ZELENÉ

Sylvánske zelené patrí k najlepším odrodám v Česku a Slovensku. Pestuje sa najmä v malokarpatskej oblasti a na Morave. Dáva veľmi jemné, lahodné a harmonické víno vynikajúcej kvality. Dosahuje 11 až 12 obj. alkoholu, 5 až 7 % ob. kyselín, pritom je plné extraktívne a chuťové vyrovnané. V priaznivejších rokoch dosahuje často aj vyššie percento alkoholu. Najvyššiu cukornatosť a kvalitu dosahuje na juhovýchodných svahoch Limbachu.

Limbašský sylván pokladali za veľmi kvalitné víno aj v minulosti. Bol známy aj v cudzine. Sylvánske zelené sa veľmi dobre uplatňuje aj v zmeskách s Rizlingom rýnskym, alebo vlasským. S týmito odrodami dáva veľmi dobre zladené vina. Aby si Sylvánske zelené udržalo dobrú a jemnú chuť a buket, treba ho po jednoročnom vyzretí v sudoch naplniť do fliaš, kde získa správnu fľaškovú zrelosť. Príbuznou odrodou je Sylvánske červené, z ktorého sa tiež vyrába biele víno.

 

VELTLÍNSKE ZELENÉ (MUŠKÁT ZELENÝ)

Veltlinske zelené podobne ako Sylvánske zelené je veľmi rozšíreným vínom na Slovensku, najmä v malokarpatskej oblasti. V Bratislave, Svätom Jure, Pezinku a Modre dosahuje obzvlášť vysokú akosť a výrazný odrodový charakter. Okrem toho veľmi dobrú akosť dosahuje aj na Morave v okolí Znojma a Velkých Pavlovic. Velllinske zelené sa vyznačuje plnosťou, extraktivnostou, korenistou príchuťou a jemným mandľovým buketom. Obsah kyselín je 5 až 80/00. Najlepšiu kvalitu dosahuje do jedného roku. Potom ho treba naplniť do fliaš, pretože dlhším uskladňovaním v sudoch pomerne rýchle starne. Kvalita Veltlinskeho zeleného veľmi dobre vynikne aj v zmeskách so Sylvánom a inými odrodami, pričom sa získavajú typické malokarpatské vína.

RIZLING VLAŠSKY (VLAŠIAK)

Rizling vlašský sa vyznačuje veľmi príjemnou príchuťou a sviežosťou. Zaradujeme ho medzi naše najlepšie vína. Má harmonický obsah kyselín  a jemný buket, ktorý vynikne najmä v dobrých ročníkoch. Vo veľkej miere sa pestuje na Morave. Na Slovensku je rozšírený najmä v Bratislave. V ostatných oblastiach sa vyskytuje len v menšej miere.

 

MULLER THURGAU

Táto odroda poskytuje víno veľmi lahodnej chuti s nižším obsahom kyselín a alkoholu. Má veľmi jemnú muškátovú príchuť, ktorá sa však v starších vinách celkom stráca. Preto sa má víno Müller-Thurgau konzumovať mladé a všetky manipulácie, ako pretáčky, musia sa robiť veľmi šetrne, aby sa vôňa a kvalita vina dlhší čas udržali. Buket a kvalitu možno najlepšie udržať vo fľašiach. U nás sa pestuje len v menšej miere. Zriedka sa dorába ako odrodové, pridáva sa najmä do zmesi, s ktorými dáva veľmi kvalitné vína.

 

NEUBURGSKÉ

Neuburgské  sa počíta  ku kvalitnejším vínam a je rozšírené najmä na Morave a menšej miere aj na Slovensku. Víno je veľmi obľúbené najmä pre výraznú odrodovú príchuť. V priaznivých rokoch dosahuje asi 20 cukornatosti, takže je pomerne silné s vyšším obsahom kyselín, plné a extraktívne. Jeho kvalita vynikne najmä čistej odrode. Veľmi dobre sa hodí na sceľovanie s inými akostnými druhmi vín. Kvalita vina je kolísavá, pretože veľmi kvalitné víno s osobitným sa dosahuje iba dobých v rokoch.

 

MUŠKÁT OTONEL

Víno z Muškátu otonelu vyniká veľmi intenzívnou muškátovou pri chuťou, ktorá je niekedy tak intenzívna, že víno  na pitie nevyhovuje. Preto sa odrodové víno ani nevyrába, ale používa sa iba na zlepšenie príchuti málo výrazných vín. Asi jednej desatiny Muškátu olonelu celého obsahu vina sa vyrába na odrodové. Takéto vína sú veľmi obrúbené vo všetkých vinárskych krajinách. V staršom víne sa jeho charakter čiastočne mení.

 

BOUVIER

Bouvier je víno s vysokým obsahom alkoholu mierne sladkasté, s jemnou muškátovou príchuťou. Hrozno veľmi skoro dozrieva. V priaznivých rokoch dosahuje 26 až 28 cukru, čím sa udrží cukorný zvyšok vo víne. Rozšírený je najmä v malokarpatskej oblasti v Modre, kde sa z neho vyrába veľmi kvalitné víno, pri pomerne veľkej úrodnosti, takže sa rozširuje aj do iných oblastí. Vyznačuje sa osobitným charakterom a ohnivosťou, a preto je u nie ktorých spotrebiteľov veľmi žiadané.

 

FURMINT A LIPOVINA

Furmint a Lipovina sú typickými odrodami na výrobu tokajských vín. Preto sa aj spolu pestujú a spracúvajú s menším obsahom Muškátu žltého a Rizlingu vlašského. Sú rozšírené najmä v tokajskej oblasti. Víno z Furmintu je plné, ťažké a extraktívne. V priaznivých rokoch tvorí hrozienka, ktoré sú základom pre dosiahnutie správneho charakteru vína. Hrozienka treba osobitne preberať a spracovať na hustý tokaj, tvoria sa len v niektorých rokoch. Pri nepriaznivom jesennom počasí, keď nie sú podmienky pre rozširovanie máva víno slabší charakter.  Tokajské vina s plesňou a ošetrovanie tokajských vín počas zrenia sa podstatne líšia od ošetrovania ostatných bielych vín.

Burgundské červené

Správny charakter dostáva Burgundské červené až po dostatočnom vyzretí  a to po 2, 3 až 5 rokoch.  Burgundské červené dosahuje pomerne vysoké percento alkoholu, čo mu dodáva ohnivosť a má harmonický obsah kyselín. Rovnako ak aj ostatné zložky vina sú správne zladené, tak výsledkom je prvotriedne červené víno, ktoré sa predáva väčšinou ako čisto odrodové. Klaret Burgundského sa získava slabým lisovaním. najlepšiu surovinu na výrobu šumivých vín.

FRANKOVA

Frankovka je typické červené víno s tmavo rubínovou farbou, malým obsahom kyselín, jemnou trpkosťou a odrodovým buketom.

Na dosiahnutie vysokej kvality je potrebné, aby sa hrozno zberalo v plnej zrelosti a aby sa pred lisovaním kratší čas nakvášalo, čim sa uvolní farbivo. Odrodové vína sú veľmi vzácne a vhľadávané milovníkmi vína.

Prírodné vina možno rozdeliť na výbery, odrodové vina, typové
vína, značkové vína a sa získavajú len v priaznivých rokoch z najakostnejších
odrôd alebo ich zmesi, a musia mat vo zvýšenej miere charakteristické
vlastnosti odrodových, typových alebo značkových vín a ako také musí ich
aj odborná komisia uzná.
Ako odrodové vína možno posudzovať len tie, ktoré obsahujú
najmenej 75 hrozna čistej odrody. A
sa použilo z jednej odrody menej
ako 75 hrozna, nemôže sa víno označiť ako odrodové.
Významné miesto zaujímajú tzv. vina typové, ktoré sa označujú
názvom pestovateľskej oblasti a vyznačujú sa stálymi charakteristickými
a spôsob výroby. Ako typové môžu sa označovať len vína z najlepších
uznaných oblastí, ktoré produkujú veľmi dobré vína, napr. vína tokajské,
rýnske, bordóske a i.
cudzine sú veľmi obľúbené aj vína značkové. Sú to kvalitné
fľaškové vína, ktoré vyrábajú jednotlivé vinárske závody pod vlastným
označením. Určité víno musí mat vždy rovnakú kvalitu a celkový cha
rakter, čo sa dosahuje osobitným technologickým postupom a scerovaním
vín z jednotlivých vybraných odrôd, pripadne aj z rôznych ročníkov, a to na
základe posudku viacerých ochutnávačov.
Medzi zmesky sa zaraďujú vína získané z rozličných druhov hrozna
spracované v rôznom pomere, pričom sa môžu použiť len odrody rovnakej
a skupiny. Zmesky vín sa získavajú aj scelovaním niektorých veľmi
kyslých odrôd s málo kyslými vínami, aby sa získali harmonické vína
Odrodové vína sa u nás rozdeľujú podľa kvality do jednotlivých
akostných tried. Do I a triedy patria najkvalitnejšie odrodové vína, a to:
Dievčie hrozno, Tramín, Rizling rýnsky, Burgundské biele, modré i šedé,
Semillon, Sauvignon, Furmint a Lipovina
Do I. b triedy patria Sylvánske zelené, Veltlinske zelené, Neuburgské,
Rizling vlašský, Müller-Thurgau a Frankovka.
Do II. triedy sa z významnejších odrôd počítajú Bouvier a Muškál olo-
nel, dalej Veltlinske a Sylvánske červené.
Do III. triedy patria Malingre, Portugalské modré, Kadarky a vôbec
všetky stolové odrody.
vyrábajú len vína I.a a I. akostnej triedy. Ako čisté odrody sa
II. a III. akostnej triedy, s výnimkou Bouvieru a Malingra, spracúvajú sa
väčšinou len ako typické krajové zmesky.

Irsai Oliver Rizling Vlašský Muller Thurgau Tramín červený Portugalské modré Cabernet Sauvignon Frankovka modrá André


NÁZORY A OTÁZKY NÁVŠTEVNÍKOV

 

NDMyZmU